Wat zijn jouw ervaringen met de brede ondersteuning? De Oudercommissie wil door middel van deze enquête te weten komen hoe de ondersteuning van gemeenten aan gedupeerde ouders, ex-partners en jongeren wordt ervaren.

De enquete vind je hier: https://www.survio.com/survey/d/O7C2A7B8W9D6W6X4E

Op 7 november vervolgt de Tweede Kamer het debat over het wetsvoorstel ‘aanpassing termijnen en nabestaandenregeling’. Als de Tweede Kamer instemt met het wetsvoorstel, wordt de brede ondersteuning aangepast. Zodra de wet in werking treedt, moeten gemeenten binnen 8 weken een plan van aanpak maken voor gedupeerde ouders/ ex-partners of jongeren die zich bij de gemeente hebben gemeld. Er wordt voorgesteld om alleen de eerste zes maanden nog hulp in de vorm van noodzakelijke spullen (materiële ondersteuning) te geven. Het is ook de bedoeling dat het plan van aanpak voor brede ondersteuning maximaal twee jaar duurt, hoewel hulp langer door zou kunnen lopen.
De Oudercommissie maakt zich hier grote zorgen over. Duizenden ouders wachten nog op financieel herstel. Het is ontzettend belangrijk dat zij kunnen rekenen op goede ondersteuning van gemeenten. Daarom pleit de Oudercommissie voor duidelijke kaders, regie op de uitvoering van de brede ondersteuning en goede, kwalitatieve monitoring en evaluatie.

De Oudercommissie spreekt op 5 november met de vaste Kamercommissie (VKC) Financiën. In deze commissie zitten de Kamerleden die uiteindelijk ook zullen (mee)beslissen over het wetsvoorstel. De Oudercommissie zal de uitkomsten van de enquête bespreken met de Kamerleden en erop aandringen dat er duidelijke kaders aan gemeenten worden meegegeven en dat er regie moet worden gevoerd op naleving van de afspraken.